Mijn PlusForum
     Welkom op het forum! | Registreer | Gebruikerslijst | Login | Zoeken | Help   


Bericht:
 
Bericht: Kung Fu en andere vechtkunst op Holland Doc 24   |  Gepost op: 22-01-2011 15:04 | Quote

Van zaterdag 22 tot en met 28 januari 2011

Documentairekanaal Holland Doc 24 is deze week gewijd aan Aziatische vechtsporten. Holland Doc 24 sluit hiermee aan bij de programmering van het Internationaal Film Festival Rotterdam. Het IFFR besteedt dit jaar speciale aandacht aan zogenaamde Wushu (spreek uit: Woeschoe) films, vechtfilms die gebaseerd zijn op verhalen uit de Chinese mythologie. In deze films wordt steevast een held gevolgd die zich moet verdedigen tegen vijandige snoodaards en dat gebeurt meestal middels gevechten met zwaarden en andere wapens, waaraan vaak magische eigenschappen gekoppeld zijn.

In Winter Flower, Kung Fu meester keert terug naar haar geboorteland (BOS, 2010) volgt Alessandra Populin de Chinese Li Rong Mei tijdens haar terugkeer naar China. Li Rong Mei, die nu in Zwitserland woont, is een meester in de Chinese vechtkunst. Als jong meisje wist ze door te dringen tot het Chinese nationale Wushu-team, dat bekend staat om zijn strenge toelatingseisen en waarvoor een ijzeren discipline vereist is. In China bezoekt Li Rong Mei naast familieleden en voormalige teamgenoten ook de sets van vele beroemde films over oosterse vechtkunst. Tijdens deze reis naar het hart van haar cultuur wordt de filosofische basis onthuld, die aan haar discipline ten grondslag ligt. [Bekijk de video hier]
De documentaire The Real Shaolin (2008) van Alexander Sebastien Lee is geïnspireerd op de Kung Fu film The Shaolin Temple waarin de Chinees-Amerikaanse gevechtskunstenaar Jet Li schitterde, die meerdere malen in China de Wushu kampioenschappen won. In The Real Shaolin ondernemen twee Chinese en twee westerse mannen een reis naar de Chinese Shaolin Tempel. Eenmaal bij het Boeddhistische tempelcomplex aangekomen treden zij in de voetsporen van de Shaolin monniken en krijgen ze een intensieve training in de zelfverdedigingskunsten. Ooit hopen ze het zelf tot Kung Fu krijger te brengen.

In Eat Your Enemy (BOS, 2005) probeert Eline Flipse de filosofie achter de Chinese vechtsport te ontrafelen. Het is een film vol paradoxen, over spiritualiteit en agressie, over winnen en verliezen, over afzien en ijdelheid, oost en west, meester en leerling, spier- en geestkracht. In de oosterse en westerse wereld wordt de vechtsport op verschillende manieren benaderd. Ook daarover gaat Eat Your Enemy.

In Een gewoon leven, kroniek van een sumoworstelaar (VPRO, 2009) portretteert Jill Coulon de achttienjarige Japanse Takuya die na de middelbare school een opleiding tot sumoworstelaar gaat volgen op een sumoschool in Tokio. Hij gaat niet uit eigen wil, maar op uitdrukkelijk verzoek van zijn vader, die hem waarschuwt dat er geen plek meer voor hem is als hij terugkomt. Takyua, die liever judoka was geworden, doet een serieuze poging om aan het ideaal van zijn vader te voldoen, maar komt langzaam maar zeker tot het inzicht dat dit gedisciplineerde leven niets voor hem is.

Vechtershart (IKON 2003) van Hans Pool toont reportages over het Muay Thai-kickboksen, een vechtsport die een grote aantrekkingskracht uitoefent op jongeren die vanuit de onderkant van de maatschappij komen. Trainer Tom Harinck vertelt over de sport, waarmee hij in Amsterdam al dertig jaar met faam jongeren opleidt. Wedstrijdvechters Badr Hari en Rachid el Haddad zijn twee van Harincks getalenteerde pupillen. De jongens hopen groot te worden in de sport maar staan daardoor voor moeilijke keuzes.

Makers Jalal Bouzamour en Ersin Kiris duiken onder in de Nederlandse vechtsportwereld. In Gonzo –Vechtsporten in Nederland (NTR 2010) onderzoeken ze wat vechters bezielt om deze keiharde sport te beoefenen. In Amerika en Azië worden kampioenen op handen gedragen, maar in Nederland wordt de sport vaak geassocieerd met criminaliteit. Bouzamour volgt verschillende vechters op hun weg naar de World Series, een groot gala in de Amsterdamse Passengers Terminal. [Bekijk de video hier]

Een sterke band (NOS, 2003) is een documentaire van Roel van Dalen over de judofamilie Van der Geest. Vader Cor is zowel coach van het nationale judoteam als van zijn zoons Dennis en Elco, allebei topjudoka’s in hun gewichtsklasse. Van Dalen volgt de familie tijdens het EK en WK 2003. Tijdens de weg naar het goud moet vooral de relatie tussen Cor en zijn oudste zoon Dennis het regelmatig ontgelden.
 
Holland Doc 24 is te bekijken op de volgende manieren:
Livestream op het internet: http://www.hollanddoc.nl/live
Bij UPC Digital op: kanaal 309
Bij CAIW op: kanaal 119
Bij Ziggo op: kanaal 206
Interactieve tv van KPN: kanaal 102  
Holland Doc 24 maakt deel uit van het documentaireplatform van de publieke omroep met Holland Doc op Nederland 2, Holland Doc Radio op Radio 1, www.hollanddoc.nl en het digitale kanaal.


 

Reacties: 

 
 
� Copyright 2003 - 2006 12Forum.nl
Domeinregistratie door: Domeinstad