3 bekende biologische keurmerken op voedingsmiddelen uitgelegd

Blog 3 bekende biologische keurmerken op voedingsmiddelen uitgelegd

3 bekende biologische keurmerken op voedingsmiddelen uitgelegd

Heb je je altijd al afgevraagd wat dat ‘groene blaadje’ op sommige voedingsmiddelen nu precies betekent? En ben je benieuwd wat het verschil is met andere biologische keurmerken zoals het EKO-keurmerk of Demeter? In deze blog zullen we deze drie bekende biologische keurmerken op voedingsmiddelen uitleggen. Lees snel verder!

Europees biologisch keurmerk

Het Europees biologisch keurmerk kun je herkennen aan het groene vlak met daarin afgebeeld een wit blaadje. Het wordt om die reden ook wel het ‘groene blaadje’ genoemd. Het ‘groene blaadje’ moet verplicht vermeld worden op alle biologische producten die in de EU geproduceerd zijn. Dankzij dit keurmerk kun je zien dat het biologische product voldoet aan de Europese wetgeving daaromtrent. Ook biologische producten die geïmporteerd worden van buiten de Europese Unie mogen het keurmerk dragen, op voorwaarde dat ze voldoen aan de geldende regels binnen de EU.

Wanneer we kijken naar de regelgeving, moeten biologische producten geproduceerd binnen de EU voor tenminste 95 procent uit zuivere biologische ingrediënten bestaan. Ook moet de afkomst van deze ingrediënten duidelijk en helder zijn. Het gebruik van chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest is verboden. Betreft het dierlijke producten, zoals eieren, zuivel en vlees? Dan moet er rekening worden gehouden met het dierenwelzijn.

Ben je nog op zoek naar bepaalde voedingsmiddelen van biologische oorsprong, zoals natuurzouten, kruiden en specerijen, zoetstoffen, vitaminen en mineralen, superfoods, supplementen en theeën en dergelijke? Bij Vehgroshop vind je het allemaal. Ontdek het zelf!

EKO-keurmerk

Het EKO-keurmerk is een Nederlands keurmerk dat eigenlijk al veel langer bestaat dan het Europees biologisch keurmerk. Hoewel het Europees biologisch keurmerk momenteel een stuk populairder is, kun je ook het EKO-keurmerk nog steeds op Nederlandse verpakkingen terugvinden. Het wordt nu vooral gebruikt door fabrikanten van biologische producten die nóg een stapje verder gaan en zich nóg meer inspannen dan eigenlijk vereist is vanuit de Europese wetgeving. Vooral op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen leggen zij de lat hoger. Om voor het EKO-keurmerk in aanmerking te komen, moet een bedrijf dan ook aan zeer strenge regels en eisen voldoen. Het EKO-keurmerk is overigens altijd naast het Europees biologisch keurmerk te vinden en kan niet op zichzelf worden gebruikt.

Demeter

Ook Demeter is een keurmerk dat alleen in combinatie met het ‘groene blaadje’ vermeld mag worden. Net zoals bij het EKO-keurmerk het geval is, gaat men ook bij het Demeter keurmerk een stapje verder dan de vereisten voor biologische productie. Het Demeter keurmerk wordt alleen toegekend aan BD-bedrijven, met andere woorden: bedrijven die actief zijn binnen de biologisch-dynamische landbouw. Hierbij probeert men een harmonie en balans te creëren op basis van het idee dat alles met elkaar samenhangt: de mens, het dier, de natuur en het gehele universum.

Recente berichten