Eigenaar worden van een bedrijf

Blog Eigenaar worden van een bedrijf

U heeft al jaren de ambitie om een eigen bedrijf te hebben. Het is een sprong in het diepe, maar nu bent u er klaar voor! Het tijd om te bedenken wat u precies wilt gaan doen. Waarschijnlijk heeft u al idee├źn over wat voor bedrijf u zou willen hebben. Maar hoe doet u dit? Er zijn een aantal manieren.

ZZP

Als zzp'er sta je er alleen voor en heb je geen personeel in dienst. Je moet zelf klanten zoeken en op projectbasis werken. U kunt wel de hulp van freelancers inroepen om bepaalde taken uit te voeren, zoals administratie en het maken van websites. Voor veel zelfstandigen is een van de grootste voordelen dat je je tijd helemaal zelf mag indelen en zelf mag kiezen welke klussen je uitvoert. Een nadeel is dat je overal de verantwoordelijkheid over hebt, denk aan het opbouwen van een pensioen of zorgen dat je voldoende geld hebt als er even geen werk is.

Franchise

Als franchisenemer werk je als onafhankelijke contractant voor een grotere organisatie. Het voordeel is dat u als franchisenemer tegen betaling gebruik mag maken van de formule van de franchisegever. Dit biedt u veel mogelijkheden om uw bedrijf al voor de start te ontwikkelen en op te zetten. Een nadeel is dat u niet in staat zult zijn om alle beslissingen zelf te nemen.

Een voorbeeld is dat u eigenaar wordt van een kledingwinkel, zonder dat u daarvoor een pand hoeft te kopen en alle materialen moet aanschaffen. In veel gevallen moet u dan een percentage van de winst betalen aan de franchise.

Een bedrijf starten

U kunt ook uw eigen bedrijf met werknemers beginnen. Hiervoor zijn over het algemeen een startinvestering en een gedegen ondernemingsplan nodig. Als u een bedrijf met wettelijke aansprakelijkheid opricht, zijn de risico's beperkt tot het bedrijf alleen, zodat u niet persoonlijk aansprakelijk bent. U bent individueel verantwoordelijk zonder wettelijke aansprakelijkheid.

Een bedrijf overkopen

Een bedrijf kopen is een optie die niet altijd wordt overwogen. Het grote voordeel van het kopen van een bedrijf is dat het een gevestigde basis heeft. Het bedrijf heeft al werknemers met een uitgebreide expertise, een klantenbestand en een pand. Het is echter van cruciaal belang dat u enig inzicht heeft in de onderneming.

Een voorbeeldscenario is dat u lange tijd als manager hebt gewerkt, en het heft in eigen handen wilt nemen. Het kan ook zijn dat u al een vergelijkbaar bedrijf heeft en wilt uitbreiden door een andere locatie over te nemen.

Recente berichten