Waar gebruik je een installatietester voor

Blog Waar gebruik je een installatietester voor

Een bedrijf is verplicht de veiligheid van zijn medewerkers te garanderen. Dit kan een bedrijf op verschillende manieren doen. Een van de onderdelen van een veilige werkvloer is het gebruiken van veilige machines en apparaten. Deze apparaten worden op verschillende momenten gekeurd. Ook is het essentieel dat de medewerkers op de hoogte zijn van de werkwijzen rondom de machines en apparaten waarmee ze werken.

Voordelen van een installatietester

Een installatietester draagt bij aan de veiligheid van elektrische machines binnen een bedrijf. Deze machines worden getest wanneer ze worden geproduceerd, maar worden ook periodiek als ze in gebruik zijn. Wanneer blijkt dat een apparaat onveilig is en er een ongeval gebeurt, dan heeft dit grote gevolgen omdat het bedrijf dan niet aan de plicht heeft voldaan om zijn medewerkers van een veilige werkomgeving te voorzien. Als de apparaten veilig zijn verklaard, vermindert de kans op een ongeval aanzienlijk. Na de test kan er een sticker op de machine worden geplakt, hiermee zien de werknemers ook dat ze met veilige apparatuur werken.

Een installatie tester die volgens de juiste normen apparaten op hun veiligheid test, test onder andere op de volgende aspecten:

-   de isolatieweerstand

-   Aardlekschakelaars

-   Aardingsweerstand

-   PV-installaties

-   Aardspreidingsweerstand

Testen volgens NEN 1010 en NEN 3140

Elektrische apparaten worden volgens twee bekende normen getest. Dit zijn de NEN 1010 en de NEN 3140. Deze keuringsnormen lijken veel op elkaar. Het grote verschil is dat de NEN 1010 nieuwe apparaten test en de een 3140 de oudere apparaten test die al een tijdje in gebruik zijn. Deze keuringsnormen gelden dus bij de periodieke controletest van de machines die je al binnen je bedrijf gebruikt.

Werknemers opleiden

Wanneer je een groot bedrijf bezit, kan het een goede investering zijn om een aantal werknemers te laten opleiden om de installatietesters te gebruiken. Zo hoef je niet elke keer een afspraak te maken met een ander bedrijf, maar kan dit gemakkelijk intern worden gedaan. Een opleiding wordt binnen een dag afgerond. Zo heb je niet alleen veilige machines, maar ook mensen die er verstand van hebben op de werkvloer.

Een installatietester bestellen

Er zijn tegenwoordig veel verschillende installatietesters te koop, dit betekent echter niet dat elke installatietester geschikt is. Zorg er dus voor dat je de juiste installatietester kiest die alle functionaliteiten heeft die je zoekt, maar ook dat deze betrouwbaar is. Wanneer je het niet zeker weet, kun je beter bij de specialist navragen welke installatietester de beste keuze is voor jouw bedrijf.

Recente berichten