Waar is zuurkool goed voor?

Blog Waar is zuurkool goed voor?

Zuurkool is een gefermenteerde kool. Fermenteren is een proces waarbij micro-organismen op de kool de suikers omzetten in kooldioxide en organische zuren. Dankzij dit proces bevat zuurkool veel voedingsstoffen en is zelfs in sommige opzichten gezonder dan verse kool. Tegenwoordig is zuurkool een favoriet gerecht van veel culturen; vooral in Duitsland wordt zuurkool veel genuttigd. 

Voedzaam

Dankzij het fermentatieproces is zuurkool erg voedzaam. In zuurkool zit probiotica, welke goed zijn voor het verteerstelsel. Ook is zuurkool rijk aan vezels, vitaminen en mineralen. Zuurkool is hierdoor voedzamer dan rauwe kool of koolsla. Wel kan zuurkool meer zout bevatten dan andere kolen. Let er ook op dat kant-en-klare zuurkool vaak is gepasteuriseerd, wat de goede probiotica doodt. Dit staat vaak op het label.

Immuunsysteem

Zoals hierboven is benoemd, bevat zuurkool veel probiotica en voedingsstoffen. Bacteriƫn die rondzwermen in jouw darmen hebben invloed op het immuunsysteem. De probiotica in de zuurkool gaat deze bacteriƫn tegen en houden de darmwanden gezond. Als je regelmatig voedsel eet waar veel probiotica in zit, heb je minder kans op een virus zoals een verkoudheid of een blaasontsteking. Ook is zuurkool rijk aan vitamine C en ijzer, welke beide bijdragen aan een sterk immuunsysteem.

Beter humeur

Probiotica zorgen ervoor dat het geluksstofje serotine wordt aangemaakt. Dit stofje houdt de stress in jouw lichaam tegen. Je kunt je na het eten van zuurkool vrolijker voelen, meer energie hebben en ook beter kunnen slapen doordat je minder gaat piekeren. Ook zorgt zuurkool voor gezonde hersenen, omdat zuurkool veel zink en magnesium bevat. 

Recente berichten