Waarom is de zee zout?

Blog Waarom is de zee zout?

Wanneer je op vakantie bent en graag een frisse duik in de zee neemt, merk je meteen aan je lijf dat het water zout is. Sommige mensen vinden dat fijn en sommige mensen nemen liever een plons in een meer. Meren zijn over het algemeen zoet. Waarom zijn eigenlijk de oceanen en zeeën zout, terwijl de meren en rivieren zoet zijn? Dat lees je hieronder.

Zout

Zeewater heeft een gemiddeld zoutpercentage van 3,5 procent. Er zit dus 35 gram zout in elke liter zeewater. Toch verschilt het per zee hoe zout het water is; in bijvoorbeeld de Dode Zee zit veel meer zout dan een gemiddelde zee. Het zout in de zee is afkomstig uit twee bestanddelen: sodium en chloride. Sodium zit in de bodem van de zee en chloride komt uit het binnenste gedeelte van de aarde afkomstig van vulkanen. Wanneer deze twee bestanddelen in aanraking met elkaar komen, blijft er zout achter. Zeeën en oceanen blijven altijd even zout. Dit komt doordat zeewater kan verdampen, waardoor er zout achterblijft. 

Zoet

Wanneer dit zeewater verdampt, stijgt de damp op waardoor er wolken ontstaan. Uit deze wolken valt vervolgens weer neerslag. Omdat het zout achterblijft in de zee, is de regen altijd zoet. Deze regen komt vervolgens terecht in beekjes, meren en rivieren. Deze watergebieden worden dus alleen maar gevoed door zoet water. Het zoete water stroomt vervolgens richting de zee en niet andersom. Ook uit de beekjes, meren en rivieren kan water verdampen en zo neerslag veroorzaken.

Recente berichten